Dér Adrienn: Hősteki és az eltűnt holdtehén

 

Kiadó: Bookart
Megjelenés éve: 2020
Illusztrálta: Szulyovszky Sarolta

Fülszöveg

Teki, a kék páncélú teknős hősnek készül. Nem csoda, hogy Moson király éppen őt bízza meg az eltűnt holdtehén előkerítésével – egyben pedig egész mesebirodalma sajtszerető népének megmentésével. A fontos küldetésre Teki persze nem egyedül indul, hanem hű barátja, kefefarkú Borzi kíséretében. Később Zozo, a táncolókobold és Liliom, a tábortűzfülű gyík is csatlakozik az elszántan nyomozó csapathoz. Tarts Te is velük fordulatos útjukon: ötletelj, kutass, kacagj, kóstolj egy kis holdsajtot, lepődj meg!

Véleményem

Amikor először kezembe vettem a könyvet, hirtelen az a gondolat futott át az agyamon, hogy "Na, ez az! Ilyen egy igazi mesekönyv!" A nagyalakú, keményfedeles könyvet egyszerűen jó érzés kézbe venni, és amikor kinyitottam, nagyon nagy örömmel tapasztaltam, hogy a kötet milyen kis részét teszik ki az illusztrációk. Nagyjából 20-30 kép lehet benne, némelyik két egész oldalt kitölt de akadnak köztük kisebbek is. Egy fejezethez jellemzően 1-2 illusztráció kapcsolódik. Hogy miért gondolom ezt rendkívül pozitívnak? Az utóbbi évtizedekben erősen megnőtt az a tendencia, hogy a gyerekkönyvek hihetetlenül gazdag képi világgal rendelkeznek, sokszor nagyobb részét teszi ki a kép, mint maga a szöveg. Mindez persze jó és igen, legyenek ilyen könyvek is, hiszen a gyerekek imádják, az önálló olvasást is megkönnyíti számukra és közben a könyv ily módon is gazdagítja a kultúrát. Gyógypedagógusként viszont azt is tudom, hogy milyen fontos a gyerekek képzeletének fejlődéséhez, hogy ne toljunk mindig mindent az orruk elé, igenis dolgoztassák meg a saját fantáziájukat is ahhoz, hogy megelevenedjen a szemük előtt a mese! Ezt ez a könyv tökéletesen lehetővé is teszi.

A történet lényege roppant egyszerűen összefoglalható: adott Teki, akinek minden álma, hogy hős lehessen, így hirdetést ad fel, azzal a felhívással, hogy hőstetteket vállal. Hamarosan meg is találja őt Moson király, aki az eltűnt holdtehén felkutatásával bízza őt meg. Itt kezdődik Teki kalandja, mely során új helyeket fedez fel, új barátokra tesz szert és saját magát is jobban megismeri. A kiindulótörténet szerintem nagyon kedves, már csak azért is, mert a főszereplő, aki arról álmodik, hogy másokon segíthessen, kicsit arra emlékeztet, mikor a gyerekek azt mondják, hogy ha ők felnőttként gazdagok lesznek, akkor a szegényeknek adják majd a pénzüket. Felnőttként erre sokszor csak legyintünk, pedig szerintem érdemes tanulni tőlük, és ilyen szempontból Tekitől is.

A történet legjellemzőbb vonása úgy gondolom, hogy a gazdag fantáziavilága volt. Nem is tudom mikor olvastam utoljára olyan könyvet, amiben szinte minden oldalon valamilyen meghökkentő új szereplővel vagy jelenséggel találkozhatok, amiket jellemzően nagyon találó módon is nevezett el a szerző. Az egyél meg eprektől a sajtkukacokon át egészen Moson királyig, akinek mosómedve lévén szenvedélye, sőt függősége a mosás. Számomra ez egyszerre volt imádnivaló és zseniális, ráadásul ezek az apróságok akár a hétköznapi tárgyakat is érdekesebbé tehetik, és rengeteg otthoni viccelődéshez szolgáltathatnak alapot. Igazán egyedi világot ismerhetünk meg, ami a szerző irigylésreméltóan gazdag fantázia világáról és frappáns nyelvhasználatáról árulkodik. 

Mindemmeltt úgy gondolom, hogy ami a könyv erőssége, az furcsa mód a gyengesége is. Hiszen az új szereplők és a gyorsan váltakozó helyszínek nagyon komoly koncentrációt igényelnek, és bár azt a tényt, hogy a könyv milyen kevés képpel segíti a gyerekek munkáját a mese hallgatása közben, először pozitívan értékeltem, a kötet vége felé viszont már úgy éreztem, hogy ez pont az a történet, aminél elkél a támogatás, mert egy ennyire gazdag mesevilágot néha még felnőttként is nehéz volt feldolgozni. Ez természetesen nem csökkenti sem a történet, sem a komplett könyv értékét, inkább azt mondanám, hogy haladó mesehallgatóknak ajánlott, ők viszont egészen biztosan imádni fogják!

Összességében tehát örülök, hogy a kezembe akadt ez a könyv és biztos vagyok benne, hogy a rokonságban még sok gyerkőccel fogjuk közösen olvasni Teki kalandjait. És közben izgatottan várom, hogy legközelebb milyen izgalmas történetekkel fog előrukkolni a szerző!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések