Zapumai történetek - Miért indult el a villamos?

 Néhány hónapja kiírtunk egy meseíró pályázatot, melyben a résztvevő gyerekeknek egy Zapumában játszódó mesét kellett írniuk. Ahogy ígértem, nyár végéig közzétesszük a blogon a legjobbnak ítélt történeteket.

Elsőként Nagy Laura meséjét olvashatjátok el, aki harmadik helyezést ért el a pályázaton.


Nagy Laura: Miért indult el a villamos?

A villamost a bibircsókos banya indította el, aki a hetedhét határon is túl, de még az üveghegyeknél is messzebb élt a világvége fasor 2. szám alatt. Ez az egész történet úgy kezdődött, hogy a gonosztevő megelégelte azt, hogy ő mindig csak az árnyékban szerepelt, és nem a reflektorfényben játszott. Így ezzel a gonosztettel került a hatalma a napvilágra. A gaztettet Tomival a magyar gyermekkel, Lenkével a meseországban élő lurkóval hajtotta végre. A jármű a keleti pályaudvartól indult. Egy röpke óra múlva a drótokon futó eszköz kirepült a sínekről északnyugat felé tartva. Kereken 60 perc elteltével a villamos megállt a Zapuma nevű városban. Abban a pillanatban vették észre, hogy Gyuri a házikedvenc ott fekszik a villanyárammal működő eszköz padlóján. A kisfiú nagyon meglepődött. Ugyanis az állatnak otthon kéne pihennie, a puha fekhelyében, ehelyett most itt tartózkodik egy messzi helyen. Kiszálltak, és elindultak egy városnézésre, hogy felmérjék a helyzetet. Tomi megjegyezte magában: Ez a hely nem is olyan rossz! Körülbelül dél táján járhattak, mikoris elhaladtak egy fagyizó mellett. Be is tértek az épületbe. Odabent csodás illat csapta meg az orrukat. Meg is bizonyosodtak róla, hogy itt vanília illatozik. Meg is kóstolták ezt a fagylaltot. Miután végeztek vele, és újból az utcán találták magukat, elindultak a városháza felé. Ám menet közben megpillantottak egy ismerős alakot. El is kezdtek kutatni utána. A kutatás sikeres volt, az eredmény pudig nem volt más mint: A vasorrú banya volt az! A két jóbarát elkezdett óvatosabb lenni, mert a kutatás során kiderült, hogy a banya őket szeretné a marka közé kaparintani. Egy fertály óra elteltével meg is találták a boszit, aki egy járókelőtől érdeklődött a hollétükröl. Gyorsan be is lopództak egy magas épület mögé. Ám ott olyan látvány tárult eléjük amire nem számítottak. Ott volt egy nyomókar. Meg is húzták a rejtett tárgyat. Ott volt a vasorrú bába búvóhelye. Különös seprűket, Tomi szerint jósgömböket és ami a legeslegfurább volt: Egy ládát!

Ám ebben a pillanatban léptek zaja ütötte meg a fülüket. A banya volt az. Lenyomta a kart és a gyerekek nagy rémületére feltárult az ajtó...

A gonosztevő volt az, személyesen. Előszőr ő is meglepődött a lurkók láttán. De a csemeték nagy meglepetésére megkínálta őket egy különös illatú zöld itallal...Két óra elteltével ébredtek fel. Ugyanis ez az innivaló kábítószer volt. Mellettük olt feküdt a szabályszegő, az áruló banya, halkan szuszogott.

- Gondolkodjunk egy jó terven - mondta Tomi -, ugyanis én nem fogok itt ülni ölbe tett kézzel és várni amíg kivégeznek, vagy elátkoznak! -így folytatva. 

Lenkének támadt egy precíz ötlete! Meg is osztotta a tervét Tomival, ami így szólt: 

-Van nekem egy hajcsatom kössük rá arra a deszkára! - és kezével a mellettük heverő deszkára mutatott. - Azután piszkáljuk ki vele a boszi zsebéből a kulcsot, ami feloldja a lakatot. 

A gondolatot tett követte: 15perc elteltével már kint is voltak az utcán. Ránéztek a toronyórára, ami hajnali 3 órát mutatott. Hirtelen eszükbe jutott valami: A ládát nem hozták ki! Meghúzták a kart bementek kihozták a ládát, de nem nyitották ki, hanem elindultak a legközelebbi buszmegállóba. Akkor zaj csapta meg a fülüket. A sarkon Gyuri a kutya szűkölt. Beszorult a lába két tégla közé. Mint a villám kihúzták, de mielőtt meghallottak egy kattanást. A banya indult el megkeresni őket. Abban a szempillantásban megállt egy busz a megállóban, aminek a tábláján ez állt: Tatabánya Ostoros utca 6. Itt lakott Lenke és Tomi is.

Felszálltak a buszra és egy óra múlva otthon voltak és írták a házi feladatukat. De ez még nem minden! Útközben kidobták az ablakon a láda tartalmát: Az erőtlenítő gömböt, és az mikor a banya arra üldözte őket az elvette az erejét. Így soha többet senkinek sem ártott.

Így ért véget a történet, itt a vég fuss el véle.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések