Zapumai történetek - Az újra elfeledett Zapuma

Néhány hónapja kiírtunk egy meseíró pályázatot, melyben a résztvevő gyerekeknek egy Zapumában játszódó mesét kellett írniuk, a legjobbnak ítélt történeteket pedig közzétesszük a blogon.

A második és harmadik helyezetteket már bemutattuk a blogon, úgyhogy most következzen a győztes, Juhász-Láposi Lilla, aki egy gyöngyösi általános iskola tanulója. Gratulálunk neki a meséhez, és még sok ilyen fordulatos történetet szeretnénk olvasni tőle!

Az újra elfeledett Zapuma


Hatvan év eltelt azóta, hogy elszabadult Tomival és Bogival egy villamos. Azóta Zapuma lekerült a térképről, de senki sem tudja, miért. De lesz egy-két gyerek, akik rájönnek, miért történt ez a furcsa dolog.

Lea 12 éves cseh hatodikos. Osztályával el akarnak kirándulni Szlovákiába. Amikor vártak a villamosra, a tanárok így szóltak a gyerekekhez:

- Gyerekek, mielőtt majd el fogjuk érni Szlovákiát, egy különös helyen szállunk meg egy napra: Zapumában.

A gyerekek nagyot néztek, mert sosem hallottak Zapumáról, pedig ismerték Európa összes országát. Nagy sutyorgással telt az út egészen a nem olyan híres Zapumáig. Leát érdekelte, hogy miért nincs fent Zapuma a térképen. De nem ő volt az egyetlen. Rolit is, az egyik fiú osztálytársát, akit Lea utált. Ő és Roli elszöktek a kis csipet-csapattól, és ott találkoztak, ahol az a villamos volt kiállítva, ami annak idején vezető nélkül elindult Európát járni. Lea próbálta elhajtani Rolit, de amikor látta, hogy a fiú nem tágít, a lány kifakadt:

- Te bolond osztálytársam, ne legyeskedj körülöttem, hanem segíts!

Roli elviselte a szidást, de látszott rajta, hogy szomorú. Végül együtt megkérdezték az összes embert, egyelőre sikertelenül. Lea már majdnem feladta, amikor odajött egy idős szerelmes pár. A hölgy szelíden megszólalt:

- Hallom, meg akarjátok tudni, miért nincs fent Zapuma a térképen. Mi segíthetünk. Ő a férjem, Tomi, én pedig Bogi vagyok. Átadom a szót Tominak.

Tomi így kezdett bele:

- Hatvan évvel ezelőtt, amikor Zapuma felkerült a térképre, a csehek és a szlovákok kémeket küldtek ide, és nagyon megtetszett nekik az ország. De ezt a polgármester is megtudta, aztán elzárta Zapumát minden országtól. Ezért leszedték ezt az ország-várost a térképről. Emiatt nem tud szinte senki Zapumáról.

A gyerekek nagyon meglepődtek. Leának támadt egy ötlete és megfogta Roli kezét, aztán együtt rohantak a csapathoz. Lea kijelentette, hogy minél előbb Szlovákiába kell érniük. Volt egy terve, amit csak Rolival osztott meg. Csak annyi volt a baj, hogy a tanárok elmesélték azt, hogy kirobbant az Oroszország-Ukrajna háború és Zapumában kell maradniuk. Lea és Roli kiakadtak ezen a dolgon.

Elsétáltak egy messzi kis utcába, ahol Lea elsírta magát.

- Miért nem tudok semmit megoldani?

Roli tágra nyílt szemmel válaszolta ezt: 

- Lea, nem kell mindig magadra vállalni mindent. Én itt vagyok és segítek neked szívesen! - és megsímogatta Lea kócos haját, mire ő egy csókkal válaszolt.

Roli meglepődött. De pár perc múlva Lea eltolta magától a fiút, és elrohant vele a határhoz, de sajnos azt őrizték. Roli rámutatott egy létrára, amin észrevétlenül átmásztak az őrök felett. Egyszer csak megálltak. Nem tudták, merre menjenek. De Lea a fejére csapott, és így szólt:

- Én buta, a nagybátyám, Eduard Heger a miniszterelnök! Menjünk hozzá, ő segíthet!

Azzal taxiba ültek, és elfurikáztak Mr. Heger házához.

Becsengettek, és kijött Mr. Heger. Nagyon megörült az unokahugának, és kérdőre vonta.

- Lea, drágám, mit keresel itt?

Lea és Roli közösen rávágáták:

- Jöttünk megmenteni Zapuma hírét!

Eduard hebegve felelte:

- Za-Zapuma tényleg lé-létezik? És én se-segíthetek rajtuk? Rendben! - mondta, és beszaladt a házba. Pár perc múlva felhangizz Mr. Heger ordító hangja.

- Kedves szlovákok! Írjatok, hívjátok kínai, cseh, magyar, olasz, francia és egyéb külföldi ismerőseiteket, mert Zapuma létezik!

Egyszerre sutyorogni kezdtek, és a telefonjaikhoz kaptak az emberek. Majd Eduard hívott egy taxit, és elküldte Leát és Rolit Zapumába. Ott mindenki örvendezve fogadta őket.

A polgármester azt kiabálta, hogy Zapuma felkerül a térképre, a világ hivatalos része lesz, amit mindenki elismer!

Észre sem vették, hogy Lea és Roli megérkeztek.

De a polgármester résen volt. Felhívta a két gyereket egy színpadra, ahol a fiú és a lány elmeséltek mindent erről. Újongva ünnepelték őket. Plusz két hétig maradtak a már (újra) ismert Zapumában. Aztán visszamentek Csehországba, ahol a kémián kívül semmi érdekes nem lesz. De Leát és Rolit az vidította, hogy 4000 ember most nagyon boldog. És ők is nagyon boldolgok voltak, mert folytatódik az ő megszokott életük.



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések